yoy.be "Why-o-Why"

1 Trillion Coin? Wat dacht je van 'decimal pound'!

2021-10-03 21:30  1e12USD  actueel beurs dagboek  [permalink]

Het idee zou dus zijn om een munt te slaan van een biljard dollar. Of dat nu in platinum moet of niet, speelt geen rol, het gebruikte gaatje in de wet is dat het verschil tussen de kost om de munt te slaan en de aangeduide waarde van de munt niet bij de totale staatsschuld moet worden geteld. In de praktijk kan de VS er ongeveer van uitgaan dat die op de internationale markt vlot extra krediet kan aanspreken, hoewel dat politiek moeilijk ligt, en waarschijnlijk ook geen goed idee is om daar de limieten van te gaan opzoeken. Een vreemd idee, maar één dat misschien kan werken.

Hier is een ander idee — en misschien eentje dat wel al eens in een gelijkaardige vorm is gebruikt, denk maar aan de ECU als voorloper van de Euro — stel dat ze een 'decimale pond' (want blijkbaar was dat een probleem vroeger) invoeren in het kader van hun groot infrastructuur-plan die ze momenteel proberen goedgekeurd te krijgen. Die zou enkel dienen om de grote infrastructuur-werken die er komen om niet alleen de economie te spijzen, maar tout-court gewoon het land te heropbouwen. Dat zijn allemaal grote dingen, dus laat ons zeggen dat ze de nieuwe pond initieel aan $1000 per £1 rekenen, en uitsluitend gebruiken om de betrokken bedrijven te vergoeden. Deze bedrijven kunnen de nieuwe pond in hun boekhouding opnemen, maar slechts beperkt omzetten in gewone dollars om aankopen te doen en lonen uit te keren. Er is een dagelijkse limiet voor wat de staat wil omzetten in dollar per dag, enkel verhoogd met wat andere partijen aan dollars aanbieden voor deze nieuwe ponden. Want als de koers — eventueel later pas — wordt overgelaten aan de wetten van vraag en aanbod, gaat dat vanzelfsprekend gepaard gaan met die vraag en aanbod, al was het om te speculeren, of om risico te spreiden over verschillende dingen om liquide middelen te parkeren. Ik ben geen boekhouder, maar heb er ongeveer wel al zoveel over begrepen.

De beperking is er vooral om de munt te blijven kunnen gereserveerd gebruiken voor het grotere werk, zoals aanbestedingen van staatswege. Ik blijf er bij dat als de volledige economie van een staat ongeveer gelijk verspreid over twee valuta met iets uiteenliggende eigenschappen, dit de centrale instanties een extra controle-knop heeft om de gezondheid van die economie te kunnen bijsturen. Alleen is dat natuurlijk niet vanzelfsprekend, moet dat in een gepast wettelijk kader, en vooral met de nodige limieten van in het begin al duidelijk. Die dagelijkse limiet zou moeten voor het ergste beschermen, maar opnieuw ik ben geen expert natuurlijk. En het uitwerken van de nodige wetteksten is op zich ook al een uitdaging voor zowel legislatieve als econo-theoretische specialisten. Maar ik blijf het me afvragen of het wat zou kunnen zijn.

Nu ik er over denk, misschien was dat de bedoeling van de groene-stroom-certificaten... En de consumptiecheques... Maar toch lijken me die probeersels slachtoffers te zijn geweest van een te beperkte politieke visie. Naar mijn bescheiden mening, maar ik ben geen expert natuurlijk.

twitter reddit linkedin facebook