yoy.be "Why-o-Why"

Dune (2021)

2021-11-06 00:23  dune  actueel film  [permalink]

Het is lang geleden dat ik nog eens in mijn pen kruip na het zien van een film, maar het was ook lang geleden dat ik nog eens tot in de cinema was gesukkeld. En wat voor een film.
Ik ben ergens blij dat ik toevallig iemand mee had die de boeken niet had gelezen, want zelfs al is het al lang geleden, je weet wel nog wat er ongeveer allemaal gebeurt. Eén van de uitdagingen van een verfilming van Dune is om het publiek niet te veel te vervelen met alles uit te leggen — want er is veel uit te leggen — en toch het allemaal wel te laten vooruitgaan. Of erger nog, dingen weg te laten, dan doe je meer kwaad dan goed, een van de commentaren van de 1984 film, dacht ik. In het begin krijg je een hoop te verwerken, maar dan gaat het wel vooruit, dus dat zit wel goed, denk ik.
Vond ik het erg dat Zendaya maar iets van een paar minuten te zien was? Nee eigenlijk niet. Voor een ruimte-drama komt er inderdaad relatief weinig ruimte aan te pas. Maar uiteindelijk gaat het daar ook niet om. En dat de soldaten terug met zwaard en mes elkaar te lijf gaan in plaats van op elkaar schieten van op een afstand, is ook iets waar sterk beeldmateriaal van komt. Dat ze met lasers dan weer wel gebouwen kunnen neerhalen, is iets dat ik misschien nog eens de uitleg moet over gaan opzoeken.
Maar de toon is gezet. Het is een uitgebreid, maar fantasierijk verhaal. Heel mooi in beeld gebracht en uitgewerkt. Er zijn ongetwijfeld computerbeelden gebruikt, maar ze gaan mooi op in de rest. Behalve de ballons van de carry-alls misschien, maar ik wil niet haarklieven.
De klank is in orde. Ik had niet zo'n gevoel dat de soundtrack op zijn eigen een ding om te bewonderen is, zoals het bij Bladerunner of American Beauty was (of Trespass, maar da's een verhaal op zijn eigen), maar dat had deze film zeker niet nodig.
Maar het is duidelijk een aanzet. Het eindigt allemaal open. De grote lijn van het verhaal in gedachten, zou de tweede film wel eens een volledig andere film kunnen zijn. Een aantal belangrijke personages zijn er aan voor de moeite, en er komen minstens evenveel allemaal belangrijke personages inderdaad hierna pas aan bod... Hopelijk gaan ze voor die rollen ook ongeveer even grote kleppers te pakken krijgen als bij deze! (Wie zouden ze casten voor prinses Irulan? Mag ik dromen?) Het was even wachten, maar het was al snel beslist dat de tweede film er komt. Als deze eerste het goed doet, hoop ik al stilletjes dat een derde ook al sneller wordt aangekondigd, tenminste voorbereidend werk. Maar eerst nog even uitkijken naar de serie over de Bene Gesserit die ze gaan maken, dat zal ook om van te smullen zijn.

twitter reddit linkedin facebook