yoy.be "Why-o-Why"

2011 ...

januari (2) februari maart (2) april (3) mei juni juli (1) augustus september (2) oktober november (4) december (3)

Liquidatiereserve

2011-11-02 15:36  i2990  politiek  [permalink]

Ik zit met een idee. Als een bedrijf sluit is dat jammer. Er zijn altijd gevolgen van die de mensen treffen. Soms is het een klein jong bedrijf dat niet slaagde in vooropgestelde doelen. Soms is het een grote onderneming waarvan de buitenlandse directie beslist te verhuizen naar een land met lagere lonen.

Stel nu dat alle bedrijven verplicht zouden zijn om een 'liquidatie-reserve' op te bouwen, met daarin een bedrag die zou moeten de kosten van een sluiting dekken. Bij kleine bedrijven is dit niet zo veel omdat het vereffenen van de bezittingen normaal nog iets kan opbrengen. Bij grote bedrijven is dit de geschatte kost van de ontslagpremies, plus de sociale opvolging achteraf, plus eventuele herbestemmingskosten van grotere bedrijventerreinen. Eventueel nog dingen, ik ben geen ekspert op dit gebied.

Is het vreemd dat de staat bedrijven verplicht om geld op zij te houden? Misschien. Maar als het van pas komt zal het goed zijn dat dat geld klaar staat. En geld is nooit alleen. Als de staat oplegt het binnen het land moet worden bewaard, dan neemt het nog altijd deel aan de lokale economie.

twitter reddit linkedin facebook

Vet-taks? Wat dacht je van een anti-cocooning-taks?

2011-11-09 20:26  i2992  politiek actueel  [permalink]

De vet-taks. Geen rokers in de horeca. Een strengen voedsel-inspectie. Cocooning en de verzuring van de maatschappij. Politieke desinteresse. Nog 5 miljard extra inkomsten zoeken. Al dat economisch en politiek nieuws doet rare dingen in mijn hoofd.

Plots dacht ik zo wat het zou doen als ze een ongunstig BTW-regime zouden instellen voor voeding voor thuis-gebruik. Niet alleen vette voeding of kant-en-klaar maaltijden, maar gewoon alle voedsel bedoeld om thuis te gebruiken. Samen met een verlaagd BTW-tarief voor de horeca zou het dan misschien wel lukken om de mensen ertoe te brengen meer buitenshuis te eten. Echte fauteuilaardappelen trekken hier misschien hun neus voor op, en denken misschien direct aan riant eten in een restaurant, maar een gewoon eethuis om de hoek is ook al goed.

De verhoogde vraag naar gewone maaltijden zou de plaatselijke economie ten goede komen. De werkgelegenheid. Misschien ook de volksgezondheid. Maar misschien vooral dat de mensen meer onder elkaar komen. Dat zou moeten het sociaal weefsel ten goede komen.

En zou het meer opbrengen voor de staat? Als het lukt om mensen meer te doen gebruik maken van het betere BTW-regime in de horeca, misschien niet, maar lijkt me helemaal niet erg. Als je ziet wat het op allemaal andere gebieden zou kunnen betekenen dan is de originele BTW-aanpassing eigenlijk maar een kleine operatie, maar die moet wel doelgericht en secuur worden uitgevoerd. En ik reken natuurlijk ook op de strenge voedselveiligheid-inspectie.

Maar het is allemaal maar een ideetje natuurlijk.

twitter reddit linkedin facebook

Een 'eenvoudige' controle bij aanbestedingen?

2011-11-17 23:30  i2993  politiek  [permalink]

Ik had een idee deze morgen. Stel dat een ambtenaar op zoek moet naar een minimum aantal offertes voor een openbare aanbesteding voor iets heel specifiek. Hij/zij vind er eentje, maar moet er meer hebben volgens de regels. Stel dat alle contacten en het zoeken in de buurt en het bedrijfsregister niets opleveren, wat dan? Nu dacht ik, stel dat die terecht kan bij de federatie van de sector. Ik weet niet of de staat federaties van verscheidene bedrijfstakken herkent, maar die zouden toch goed geplaatst moeten zijn om over een overzicht te beschikken van welke leden welk specifiek werk zouden kunnen verrichten voor de staat (aan de beste prijs/kwaliteit). Of als er te weinig zijn onder de leden een initiatief nemen om een nieuwe samenwerken op te zetten.

Meer nog, welke controle op offertes in openbare aanbestedingen is er eigenlijk? Zelfs als er aan een minimum aantal is voldaan, zou ook daar niet een vakfederatie goed geplaatst zijn om het kaf van het koren te scheiden? En misschien zelfs een extra filter op corruptie te zijn. Als ze zelf niet te correupt zijn natuurlijk... Dus hoe zou de controle op beroepsfederaties moeten gebeuren?

Maar ik zit waarschijnlijk maar wat uit mijn nek te kletsen, want eigenlijk ken ik daar helemaal niets van.

twitter reddit linkedin facebook

Odo

2011-11-18 00:29  r1671  freeware  [permalink]

Odo

v0.3.0.277
I was under the false impression that SetWindowsHookEx would throw virus-warnings when used to catch messages globally, but this is not the case. Since it catches events more reliably and using less resources, I've updated odo to use a mouse and keyboard hook to count events.
(Doesn't work on 64-bit processes, and no longer supports 'fix102', if you use the feature, don't upgrade! I might re-introduce it in subsequent versions)


twitter reddit linkedin facebook