yoy.be "Why-o-Why"

2023 ...

januari (27) februari (28) maart (28) april (23) mei (4) juni juli augustus september oktober november december

03-30 09:34
 
reuters👩‍💻
 Indonesia's Merdeka Battery plans to build two nickel HPAL plants # 
Omzet gegarandeerd, naast lithium zit er ook goed veel nikkel in al die nieuwe elektrische auto's... Alleen staat hier niet welke smeerlapperij dat weer veroorzaakt. Hoogovens? Smelters? Hoever staan ze met het onderzoek om die met hernieuwbare energie te doen draaien?
04-02 08:30
 
𝙻
 The Joy of Computer History Books # 
Zie, moest ik een boeken-mens geweest zijn...
04-03 06:34
 
/.
 What If Social Media Were Not for Profit? # 
Of in een woord: horizontalisatie. Toen TCP/IP opkwam en de rest verving, was dat misschien niet het beste protocol, maar het bood het snelst de beste oplossing en vooral interoperabiliteit. Wat sociale media betreft is het momenteel niet mogelijk om een gemeenschappelijk model van gebruik op te stellen, en dus een protocol, zonder de mogelijkheden ernstig te beperken. Moest dat mogelijk zijn, wel tja bibliotheken, maar zeker ook scholen en... Iedereen die eind jaren negentig zelf een SMTP-server had...
04-03 23:30
 
space.com
  SpaceX may launch Starship orbital test flight next week: reports  # 
Spannend! En half april nog een Falcon Heavy...
04-04 18:37
 
Tijd
 Vandenbroucke legt tarieven radiologie en ziekenhuislabo aan banden # 
Wanneer zijn het weer eens federale verkiezingen? Welke partij heeft de ballen om een systeem voor te stellen dat op basis van de algemene volksgezonheid wordt bepaald welk budget er precies naar de verzamelde medische instellingen gaat?
04-04 12:31
 
reuters
 Mine waste finds new life as source of rare earths # 
Zou er ook zoiets in de Belgische terrills zitten?
04-05 17:47
 
hln 9K
 Uitslaande woningbrand in Ledeberg: “Houd ramen en deuren gesloten” # 
Doet er om dat ik just in Ledeberg moet zijn. Hier op de markt is er niets van te merken. (Maar de Florastraat is meer naar Merelbeke op zeker?)
04-05 08:00
 
tokyo
 Spring 2023 Anime Trailers! [Tudukimi] # 
Zo'n hoop. Maar — sorry — ik ben per toeval eentje beginnen kijken van 2015... Moet af en toe eens wat backlog bijwerken. Een aantal jaar later is extra duidelijk welke meer de moeite zijn dan de andere. Je moet kiezen en delen, want we hebben allemaal maar 24 uur in een dag.
04-08 15:30
 
Matt Rickard
 The Path Dependence of YAML # 
Dat is gek. Ik ben eigenlijk not nooit met YAML in aanraking gekomen. Niet op het werk of bij de hobby... Ik wou wel eens naar TOML kijken, maar ik vrees dat ik al veel te veel met XML en JSON hab gewerkt om mijn geest genoeg te kunnen openstellen voor iets dat te veel afwijkt van de basisbeginselen van wat ik al ken.
04-08 14:11
 
BNR.ɴʟ
 Turkije wil in mei eigen land voorzien van gas uit Zwarte Zee # 
Zie, ik las een tijd terug over de Zwarte Zee, dat die behoorlijk diep is, en er eigenlijk weinig circulatie is in de diepere wateren. Er komt wat water van de rivieren en de Bospurus, er is wat evaporatie, maar het 'staand' water onder de bovenste laag, zou er al heel lang zijn en 'organisch materiaal' bevatten omdat er geen licht en lucht bij kan. Voor hetzelfde geld kom je aan 'bruikbaar' materiaal zonder te graven of te boren... Maar mogelijk zal het niet vanzelfsprekend zijn om het in een bruikbare vorm te krijgen. En het is geen duurzame bron.
04-09 22:56
 
HN
 Australia Is Quitting Coal in Record Time Thanks to Tesla # 
Zou Doel een goeie plek zijn voor een mega-grid-batterij? Zo midden in het Europees hoog-spannings-netwerk?
04-10 07:09
 
nieuwsblad²
 BBC verzet zich tegen label van “door overheid gefinancierd medium” op Twitter  # 
Ah, en de NPR ook al. Tja, Twitter (en per uitbreiding heel Amerika) is misschien niet bekend met een label "actief onafhankelijk politiek neutrale nieuwsgaring"?
04-10 14:21
 
boing
 Twitter moves NPR from incorrectly-assigned "state-affiliated" tag to new "government-funded" tag, where it is joined by the BBC # 
Klopt toch nog niet? Ik dacht dat de NPR eigenlijk een soort vzw is?
04-10 15:08
 
AnimeCorner
 Star Wars Visions Volume 2 Announced, 9 More Episodes From 9 Studios on May 4th # 
En deze ook, hoewel ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat ik van deze lijst op het zicht minder onder de indruk ben. Dat kan voor een deel zijn omdat ik er enkele niet van ken, maar toch...
04-10 19:00
 
space.com
  SpaceX eyeing 3rd week of April for Starship orbital launch, Elon Musk says  # 
Straks doen ze een Heavy en een Super Heavy op een paar uur van mekaar!
04-10 20:48
 
Forbes
 Elon Musk Says His SpaceX Starship Is Ready To Launch To Space # 
Jammer dat de titel met "Elon Musk Says" begint, dat haalt de credibiliteit wat naar beneden. Beetje zoals een vraagteken op het einde.
04-12 03:07
 
QC
 Epithets # 
!
04-11 20:30
 
space.com
  SpaceX shows off shiny Falcon Heavy rocket ahead of April 18 launch (photos)  # 
Ah, bij deze hebben ze alle drie geen landingsgestel. Als ze voor neer te storten zijn, is het inderdaad misschien zelfs de moeite niet om ze wit te verven...
04-11 15:28
 
nrc.ɴʟ
 ‘Suzume’: opnieuw laat de worm Tokio beven  # 
Zei, da's iets dat je oppikt als je je wat in Anime verdiept: een film "over een zeebeving" gaat niet echt "over een zeebeving". Het gaat altijd over de personages en wat ze doormaken. Hoeveel je ervan herkent of je kan meeleven, hangt voor een groot stuk van jezelf af.
04-12 16:55
 
hln 9K
 Haal je telefoon maar al boven: Gentse straat kleurt weer roze # 
hanami!
04-13 16:41
 
𝙻
 The early days of Linux # 
Ah deze, heb ik denk ik al eens gelezen. Het zou dankzij Prince of Persia zijn dat het enkele maanden later heeft geduurd voor Linux kon ontstaan.
04-14 12:04
 
hln
 In ons land nog geen sprake van, maar Spanje test alvast vierdaagse werkweek uit # 
Hoe geen sprake van? In ons land loopt toch ook al ergens een proef-project? Alleen 9 uur werken voor 4 dagen aan een stuk om aan je 38 uur te geraken zal nog best een opgave kunnen zijn om dat een tijdje vol te houden, zelfs met 3 dagen weekend elke week...
04-14 16:14
 
NWS+
 Brusselse regering tegen verbreding Brusselse Ring: “Meer rijstroken is meer verkeer” # 
Awel ja, ik dacht dat dat al algemeen bekend is. Blijkbaar nog niet. Van de Gentste kleine ring vraag ik me ook van bepaalde stukken af of ze wel 2 vakken breed moeten zijn.
04-14 19:41
 
SpaceNews
 Ariane 5 launches ESA’s JUICE mission to Jupiter # 
🚀→🪐
04-14 17:05
 
hln
 Tesla verlaagt opnieuw prijzen, maar niet in België: Model 3 bij ons bijna 4.000 euro duurder dan in buurlanden # 
Hmm, zou het kunnen dat de normale economische beginsels in ons klein landje net iets anders werken dan anders? Ergens kan ik me heel goed inbeelden, als de prijs hier 4K€ naar beneden gaat, de verkoop niet met een voorspelbare verkoopsaantal naar boven gaat gaan. Al was het omdat duidelijk is dat het om bedrijfswagens gaat, en die markt naar zijn saturatie gaat? Maar ik speculeer maar, ik ken er allemaal te weinig van.
04-14 14:30
 
AP ɪ
 Russia trained Belarusian pilots in nuclear weapons use # 
Is dit in overtreding van één of ander non-proliferatieverdrag?
04-15 16:25
 
AP s
 What to know about 1st test flight of SpaceX's big Starship # 
Tiens, die gewoon Heavy is naar de 24ste opgeschoven?
04-15 15:31
 
reuters 🇪🇺
 After 18 years, Europe's largest nuclear reactor to start regular output on Sunday # 
Als ze plots met veel elektriciteit te veel zitten, zouden ze al kunnen waterstof opwekken met het overschot?
04-15 20:40
 
Independent 🇬🇧
 Voices: By dehumanising the opposition, Labour undermines its own credibility # 
Lijkt me inderdaad geen zo'n goed idee. In de verkiezingscampagne die er aan komt bij ons hoop ik ook dat allen concentreren op de sterke punten van hun eigen politieke richtlijnen. We hebben geen baat bij een wedstrijdje moddergooien.
04-16 15:05
 
Independent 🇬🇧
 Europe's most powerful nuclear reactor kicks off in Finland # 
Hoe is hun lijn naar Duitsland?
04-16 15:31
 
hln
 MR wil gevangenen laten betalen voor hun verblijf in de cel: “Waarom moet belastingbetaler hiervoor opdraaien?” # 
Komt er ook zoiets voor in Brazil? Dat je vlak na je vonnis in de rechtbank, voor een financiële commissie komt die moet uitvogelen hoe je je gevangenlisverblijf gaat betalen, inclusief inbeslagname van je eigendommen in de buitenwereld en tegoeden bij banken...
04-16 16:13
 
AnimeCorner
 Uma Musume: Pretty Derby – Road to the Top Unveils Opening # 
Vier afleveringen. Post-Corona gaat het hier en daar nog wat moeilijk, neem ik aan. Dus moeten we blij zijn met wat we krijgen. Plus, in deze afleveringen stoppen ze extra veel werk en aandacht. (Kijk!)
04-16 19:12
 
AD.ɴʟ
 Bij meerdere Nederlandse imkers zijn tientallen volken van honingbijen gestorven # 
Er is toch duidelijk iets aan de hand. Acht keer de tocht van en naar de kust, dan de auto wassen: géén dooie beestjes op de voorbumper. Het is misschien vroeg op het jaar, maar na 400 kilometer snelweg, zou je er toch enkele verwachten. Naar het schijnt is het ook op grote schaal meetbaar.
04-16 18:19
 
NIKKEI
 Europe, Japan can help ease roll out of EV battery rules: EU official # 
Klinkt allemaal netjes, maar wat er niet staat is dat ze aan het zoeken zijn hoe ze gaan moeten opboksen tegen de Amerikanen die door geld bij te drukken hun eigen auto-producenten proberen op kop te houden...

A fiction

2023-04-16 21:44  fic1  actueel dagboek politiek weblog  [permalink]

Decommissioning of a nuclear power plant takes some work. About 40 years, is a typical guess. With the nuclear infrastructure safely removed, what you end up with is a neatly secured compound with a nice connection to the power grid and maybe even an alternator that just needs some turning to keep it generating electricity. The problem with nuclear power is that those are built for quite some bit of pressure you can't readily generate with another method. Or can you? Someone thought of geo-thermal energy and calculated how deep you would need to dig to get enough high-pressure steam to put a post-nuclear alternator to work. Nobody has dug that deep before. But that doesn't mean it can't be done. A special drilling rig was built, with active water cooling to keep it from melting in the deeper layers of the Earth's crust, which could already power machinery even before the drilling was done. So, what after the drilling? Having the piping following it down the hole would already take most of the work, so there was no way to add any controlling mechanism. It wouldn't survive the heat and pressure anyway. So when the active cooling stopped, the drilling rig was supposed to fail and stop. Do you see where this is going? Much later — it turned out — at the target depth there was damage to the drill head, but the material to dig through was less dense anyway, so it was able to dig on. What was damaged was the cooling pipes. It first released some pressure from boiling water, which altered the trajectory to a direction perpendicular to the surface, and fused the inputs shut. The remaining water kept an internal flux to keep it cool enough and keep on digging. The lateral digging fused bits of harder material onto the drill face, which allowed it to penetrate the other layers of rock it passed by. Unnoticed it ended up under the ocean floor, and resurfaced under water. The cooler salt-water finally stopped its extended operation, but the funnel behind it filled up with magma that used the new conduit to release pressure. There was quite some pressure. Enough to build up as high as the water level, and a new island emerged. It took some while before people even noticed. And it took some more time before the magma flow would take the remains of the drill rig with it and spew it out of the volcano on top. Only then someone smart that recognized what it was, figured out what had happened. It did quite a bit more for us than we expected, that Drilly McDrillFace.

twitter reddit linkedin facebook
04-18 15:07
 
Independent 🇬🇧
 Boris Johnson and Donald Trump can campaign but not govern, experts suggest  # 
Dit gaat misschien wel ook op voor nog wat politici...
04-18 23:16
 
CryptoSlate📈
 SEC’s Gary Gensler says he has never owned crypto # 
Da's toch goed voor hem? Hij stijgt nog in mijn achting. Er zijn nog meer integere mensen aan het hoofd van controle-organisaties nodig.
04-18 21:30
 
Bitcoin
 ECB President Lagarde Warns of ‘Major Disaster’ If US Defaults on Debt Obligations # 
Ze hebben Trump gehad, ze waren toen al "politically lost its mind".
04-19 10:30
 
Bitcoin
 US Lawmaker Introducing Legislation to Remove SEC Chairman Due to ‘Long Series of Abuses’ # 
Ja, zie kijk: als je de regels die er zijn wil doen toepassen, zal je tegenstanders krijgen...
04-19 17:00
 
jalopnik
 The 15 Biggest Container Ships in Service Right Now # 
En nu aftellen tot wanneer al minstens de helft wordt vervangen met nieuwe die wel op waterstof draaien. Hoelang zou dat zijn? 5 jaar? 10? 25?
04-19 21:20
 
SpaceNews
 Space Force chief: ‘We must pivot’ to new ways of doing business # 
Komt er ook 'space dogfighting'?
04-20 17:18
 
r/programming
 Wasp (open-source React/Node framework) v0.10 is out: it brings full-stack auth, simple deploy, full-stack types, email sending, db seeding, … # 
Tja, kijk. Ik zie dat, en ik moet eens zuchten. Typescript: boot gemist. React: ook, ik heb ergens een hersenkronkel te kort om precies te snappen hoe dat ineen zit. Node: ja, en ook Deno die er zit aan te komen om het te vervangen, zou zogezegd heel dicht — of zelfs ín — de web-server zitten, maar dan met Javascript? (Waar is de tijd van `<%@language="JScript"%>`!) Maar het ergst van al is eigenlijk... de argeloze bezoeker van de resulterende website die megabytes en megabytes moet binnentrekken om de stroom requests te openen waar (asynchroon!) je <li> lijstje aan recepten dan binnenrolt om op het scherm te floepen. Op een goeie dag. Soit, de goeie stukken zou ik liefst van al afkijken en ook in xxm steken, maar alleen... Wanneer?
04-20 16:11
 
space.com
  SpaceX's 1st Starship launches on epic test flight, explodes in 'rapid unscheduled disassembly'  # 
🚀→💥
04-21 05:08
 
NIKKEI
 Japan anime web pirates shut down by Brazil authorities # 
"Improve convenience of viewing" ik ben blij dat ze het zelf zeggen. Ik ben nu geen expert, maar als ze piraten stilleggen en je vindt geen enkele manier om de dingen die ze maken te bekijken, hoe is dat dan precies 'bescherming van de markt'?
04-21 01:32
 
EverydayAstronaut
 Starship/SuperHeavy | Starship Flight Test # 
Ah ja: "first orbital launch attempt from Texas"
04-20 20:30
 
Bitcoin
 Bitcoin Miners Contend With Fifth Network Difficulty Increase of 2023 # 
Is dat niet het mooiste van alles: als de gierigheid toeslaat en ze beginnen een wapenwedloop voor de laatste brokjes, doen ze eigenlijk langzaamaan het systeem kapot.
04-11 12:55
 
TB
 This Nuclear Plant is Built in 3 Months # 
Nnnnnngg! Wanneer in België? Lijkt me perfect voor ex-nucleaire sites!!!!
04-19 01:46
 
BuzzFeed👩‍💻
 People Are Using ChatGPT For Therapy. Here’s What Mental Health Experts Think About That. # 
En de cirkel is rond... Was Eliza origineel niet bedoeld als psycho-analytisch programma?
04-25 07:37
 
CNN
 Fox News' sudden firing of Tucker Carlson may have come down to one simple calculation # 
Het beste van zou misschien wel zijn als hij zelf het een beetje beu is, niet meer het gezicht van een set extreme meningen wil zijn...
04-25 20:33
 
NIKKEI
 Kubota to produce EV battery material that boosts performance # 
Titanium en niobium begod, zijn ook niet direct dingen die aan het strand op te rapen zijn...
04-25 21:39
 
Tijd
 Opnieuw topoverleg over verlenging kerncentrales # 
Je vraagt het je toch maar af hoe het er aan toe zou kunnen gaan: — Gaan de vergunningen ook worden verlengd? — Ah, maar da's gewestbevoegdheid. — ... Gaan de vergunningen verlengd worden? — ... — Hebben jullie het nummer van Demir? Kunnen we eens bellen? — Ah, maar da's de NV-A... Hmm... — Bon, zoek het uit. Dan hebben we nog het FANC. — Ah, maar da's een onafhankelijke controleinstantie. — Misschien best. Soit, over de nucelaire rente. — Ah ja, over ons staatsdividend... enz.
04-25 21:31
 
Tijd
 Bpost kreeg jaren te veel belastinggeld # 
Oh, en wat zou er daarvan naar de beurskoers zijn gevloeid? Anders, als er aandelen zijn met te veel waarde, misschien kunnen ze het samen in een korf gooien met Belfius om die op de markt te brengen?
04-25 20:39
 
Axios
 Fight over ethanol threatens Kevin McCarthy's debt ceiling bill # 
Binnenkort gaan ze weer beginnen over de trillion dollar coin...
04-26 07:17
 
electrek
 Fisker Ocean deliveries are now days away in Europe, but US customers will have to wait # 
Ooh!
04-26 17:21
 
NIKKEI
 Ukraine latest: Zelenskyy says talk with Xi was 'long and meaningful' # 
Zwitserland? Turkije? China??!! China is plots 'neutraal' en werkt een vredesplan uit?
04-24 10:08
 
EverydayAstronaut
 Starlink Group 3-5 | Falcon 9 Block 5 # 
Als ze nog eens moeten uitstellen, vant die misschien echt samen met de volgende Heavy
04-26 20:39
 
morgen
 ‘Met Tom Waes had de reeks allicht een paar honderd duizend kijkers meer’: ‘Arcadia’ verloor al meer dan een derde van de kijkers # 
Zie, als je écht zoekt naar welke les er te leren valt, hier mijn bescheiden mening. Ik keek naar de eerste aflevering, (ik ook heb de volgende afleveringen niet meer nauwgezet opgevolgd en maar flarden van gezien), en de eerste aflevering leer je alles kennen natuurlijk. Het is normaal dat er veel aan bod komt. Maar ik heb graag, bij zo'n soort series dat 'niets is wat het lijkt'. Nagenoeg de volledige aflevering was ik aan het denken, 'dit is wat het lijkt'. Een post-apocalyptische wereld. Een strikte gemeenschapsstructuur. Het is geen pretje om een lage score te hebben, duidelijk. Er is een gerechtssysteem dat zijn ding doet, maar misschien een beetje te goed werkt. Soit, alles is wat het lijkt. Misschien pik ik ooit wel eens opnieuw op vanaf de tweede aflevering (als ik echt niets beter vind om te kijken) omdat misschien na nog wat ontwikkelingen er wel wordt uitgeschenen dat er dingen niet zijn zoals ze lijken. Maar ik had er iets van een hint van verwacht in de eerste aflevering.
04-26 17:35
 
DelphiPraxis
 Delphi 11 Community Edition is out # 
Woohoo! Upgraden!
04-27 14:00
 
𝐖𝐒𝐉
 Why Is Strep So Bad Lately? # 
Dank u voor de waarschuwing? Dan misschien toch nog even mondmasker in het publiek? Of is dat al opnieuw niet meer maatschappelijk aanvaard?
04-27 13:30
 
BNR.ɴʟ
 'Gesprek Xi en Zelenski is nederlaag voor het Westen’ # 
'Een oplossing'?! Ik ga er voorlopig van uit dat China de vertraging van de wereldeconomie naar aanleiding van dit territoriaal conflict heel erg voelt, en van het nadeel een voordeel wil maken.
04-28 06:00
 
Bloomberg
 Europe Is Waking Up to Threat of an Eastern Version of Brexit # 
Zie, moest het aan mij liggen, kweekt Europa zelf de poten en klauwen om Hongarije en Polen zelf al te dreigen uit de groep te zetten, en ook Turkije niet toe te laten vóór dat Cyprus proper opgelost geraakt...
04-28 16:56
 
Forbes
 Hoyoverse’s ‘Honkai: Star Rail’ Gets 20 Million Downloads In A Single Day # 
Ik begin bijna te denken dat ik zelf ook eens een kijkje zou moeten gaan nemen...
04-27 22:00
 
ANN
 Macross Delta Anime's Walküre to Screen 'Final Live Tour' Performance in N. America, Europe # 
Komt dat dan achteraf op YouTube?
04-27 18:54
 
crunchyroll
 Harmony Gold Founder Frank Agrama Passes Away at 93 # 
Komt er een Robotech film? Hopelijk maken ze van de vijand weer niet zo'n lelijke monsters of ze in de 2010 film hebben gedaan. Met blauw-huidige pseudo-nazi's weet je tenminste waar je staat.
04-28 10:07
 
HN
 Liubo: Ancient Chinese board game originally played from about 500 BCE to 500 CE # 
Zou het kunnen verre familie zijn van wari?