yoy.be "Why-o-Why"

A fiction

2023-04-16 21:44  fic1  actueel dagboek politiek weblog  [permalink]

Decommissioning of a nuclear power plant takes some work. About 40 years, is a typical guess. With the nuclear infrastructure safely removed, what you end up with is a neatly secured compound with a nice connection to the power grid and maybe even an alternator that just needs some turning to keep it generating electricity. The problem with nuclear power is that those are built for quite some bit of pressure you can't readily generate with another method. Or can you? Someone thought of geo-thermal energy and calculated how deep you would need to dig to get enough high-pressure steam to put a post-nuclear alternator to work. Nobody has dug that deep before. But that doesn't mean it can't be done. A special drilling rig was built, with active water cooling to keep it from melting in the deeper layers of the Earth's crust, which could already power machinery even before the drilling was done. So, what after the drilling? Having the piping following it down the hole would already take most of the work, so there was no way to add any controlling mechanism. It wouldn't survive the heat and pressure anyway. So when the active cooling stopped, the drilling rig was supposed to fail and stop. Do you see where this is going? Much later — it turned out — at the target depth there was damage to the drill head, but the material to dig through was less dense anyway, so it was able to dig on. What was damaged was the cooling pipes. It first released some pressure from boiling water, which altered the trajectory to a direction perpendicular to the surface, and fused the inputs shut. The remaining water kept an internal flux to keep it cool enough and keep on digging. The lateral digging fused bits of harder material onto the drill face, which allowed it to penetrate the other layers of rock it passed by. Unnoticed it ended up under the ocean floor, and resurfaced under water. The cooler salt-water finally stopped its extended operation, but the funnel behind it filled up with magma that used the new conduit to release pressure. There was quite some pressure. Enough to build up as high as the water level, and a new island emerged. It took some while before people even noticed. And it took some more time before the magma flow would take the remains of the drill rig with it and spew it out of the volcano on top. Only then someone smart that recognized what it was, figured out what had happened. It did quite a bit more for us than we expected, that Drilly McDrillFace.

twitter reddit linkedin facebook

RSS

2023-03-24 23:42  rss  dagboek internet weblog  [permalink]

Yes this website has an RSS feed, click here, or one of the others for posts on a specific subject:

RSS dotnet film freeware internet muziek politiek tv weblog werk actueel beurs coding computers dagboek delphi

See also: my own RSS reader!

twitter reddit linkedin facebook

Gek ideetje: ilasm.exe

2021-11-24 20:38  ildasm  coding computers dagboek weblog  [permalink]

Hier is een gek ideetje: zou ik met ilasm.exe sneller dingen voor dotnet kunnen op basis van mijn eigen taal, dan dat ik me in de dingen rond CodeDom en Roslyn zou moeten inwerken? Stel, ik doe kleine dingetjes in C#, kijk met ildasm.exe hoe die IL er uit ziet en die doe ik na. Alleen, veel optimizing moet ik niet verwachten waarschijnlijk. Behalve /optimize die blijkbaar wat instructies kan verkorten, en eventuele achter-de-feiten optimalisatie van de JIT. Maar misschien zou het genoeg zijn om de bootstrappen? En/of beter de rest te snappen eenmaal ik verder raak met het echte compilerwerk. (Of zou ik toch eerst nog eens LLVM proberen?) Ik was voorzichtig begonnen aan een 'Pascal code gen', maar daar komt meer bij kijken dan ik had kunnen denken. En dan doe ik dat al om uit de weg te blijven van register allocation...

twitter reddit linkedin facebook

Feeder + 'Express': nu hier als dagelijkse posts

2021-08-12 20:34  feederexpressyoy  actueel dagboek weblog  [permalink]

Ik dacht, het gaat goed met mijn feed reader, en het is echt wel mijn venster op de wereld. Ik gebruik het intens om op de hoogte te blijven van het nieuws. Het kan altijd beter, want ik kan niet alles lezen, lees niet altijd het nieuwste van het nieuwste, maar krijg toch snel genoeg te weten wat ik wil weten.

Maar het nieuws — of toch de versie die ik er van te verwerken krijg aan de hand van mijn keuze aan feeds — is maar één kant van de zaak. Ik vorm er mijn mening over, en de bedenkingen die ik er bij maak gaan verloren. Er is wel Twitter, maar daar is de link met waar het dan over gaat iets moeilijker te leggen, en je moet manueel ook letterlijk de link copy-pasten, en wat je wil schrijven aanpassen aan de beperkingen die er gelden.

Dus, in theorie heb ik mijn eigen website, daar kan ik kwijt wat ik wil. Ik heb er een systeem met blog posts, dat heb ik ooit omgezet in een statische versie omdat het dynamisch deel toch niets meer bijdroeg. Dus dacht ik, kan ik de twee combineren?

Het heeft even geduurd voor ik het in orde kreeg, maar het 'ventiel' dat ik mijn feed-reader had ingebouwd, heb ik aangesloten aan mijn website. Dagelijks worden mijn verademingen overgenomen van mijn feed-reader, en opgelijst tussen de andere blog-posts. Gezien ik al geen hoge frequentie van blog-posts had, bestaat het gevaar dat er binnenkort meer van deze items zullen te zien zijn dan andere, maar dat gevaar nemen we er bij.

Er is momenteel geen kans op reacties toe te voegen op mijn reacties. Dat zou deze onderneming in een totaal andere richting sturen waar ik (momenteel?) niet heen wil. Ik bied ze aan ter informatie, om een beeld te geven van wat ik momenteel aandacht aan besteed inzake actuele onderwerpen. Reageren kan in andere kanalen zoals Twitter (gebruik de link naar een item onder "#" naast de link).

Als je op zoek bent naar een spel-element, probeer dan per reactie te raden of ik alleen ben afgegaan op de titel, of ook daadwerkelijk het betreffende artikel (helemaal) heb gelezen of niet...

twitter reddit linkedin facebook

Feeder + eater... + opinions?

2021-05-12 22:16  feederopinions  actueel internet politiek weblog  [permalink]

→ https://github.com/stijnsanders/feeder/commit/a34f311394b842ef5dca716be32c31ca979fdb1a

What an idea. Imagine a place where you can vent impressions of the moment, except you have to do so in response to a title and URL that has to have come in over an RSS feed you're subscribed to on beforehand. Could that be something? Or would the ideal public in this specific niche be much to narrow? (It's probably at least one, since it looks like it would at least serve me.)

twitter reddit linkedin facebook

"Wat zijn die witte vlakken?"

2021-05-11 12:00  pre-fxy  actueel dagboek weblog  [permalink]

Als je dit leest, ben je mogelijk het archief van deze website aan het uitpluizen. Dan kan je vanaf deze post 'andere' posts zien met een witte achtergrond. Deze komen van een 'express' functie op mijn RSS feed reader 'feeder'. Deze bestond al langer voor ik de koppeling kon maken om wat ik daar optekende ook om te zetten in blog-posts hier. Meer uitleg vind je hier: http://yoy.be/feederexpressyoy.html

twitter reddit linkedin facebook

Ideetje opschrijven, dan vergeten. (En snel.)

2021-03-03 22:07  idee311  actueel dagboek internet weblog  [permalink]

Komt er me weer zo'n uitgekookt idee binnenvallen dat ik waarschijnlijk niets mee ga kunnen doen. Opschrijven dan maar zeker? Is het minste dat ik kan doen. Dus, de laatste jaren is het tot in de politieke mulieus duidelijk geworden dat er een handje-vol Amerikaanse bedrijven heel veel geld verdienen door hun diensten gratis aan te bieden (en eentje in China), maar het geld zelf aan het rollen krijgen door de reclame-machine die ze er op aansluiten.

Los van de enorme inbreuk op onze privacy — waar we in de praktijk eigenlijk niets van merken zolang er geen misbruik is — zou het ons eigenlijk allemaal moeten storen dat we maar gebruik kunnen maken van de aangeboden diensten, en niet rechtstreeks kunnen delen in de winst. (Koop aandelen, mensen. Da's voorlopig het enige dat voor de hand ligt om in de winst de delen, of anders actief meedoen aan de geldwinkel als dat je ding is.) Nu wil ik niet te luid roepen dat het mogelijk is om je kleine beetjes tegoed te bieden volgens hoe braaf je de reclame consumeert, of ze gaan het nog doen ook. Dat zou een volgende etappe in de race naar de bodem inluiden, en ons nog altijd volledig overleveren aan de willekeur van de grote spelers.

Dus, dacht ik. Zou je kunnen een platform ontwerpen, waar je aan deelneemt, en actief aangeeft wat je precies wil vrijgeven, en hoeveel reclame-boodschappen je precies geschikt vind om op te nemen op regelmatige basis. Als je de Million Dollar Homepage herinnert, en het bijvoorbeeld herleidt tot een aanbod van een bepaalde oppervlakte en de belofte dat je dagelijks er naar wil kijken, zou het dan lukken om dat per opbod vrij te geven aan de mensen die marketing-budget maken voor zo'n dingen? Jammer genoeg draait het natuurlijk om het genereren van omzet, uiteindelijk. Of naambekendheid? Ik ken de duistere geheimen van het marketing-wezen niet echt, maar ik snap wel dat 'exposure' alleen tegenwoordig aan belang heeft verloren als je op voorhand al je publiek kan filteren en sturen naar een doelgroep waar een grotere kans bestaat dat je een 'contact' in een 'sale' kan omzetten...

Soit, het is slechts een idee dus. En als je even stilstaat bij dingen van vroeger die zijn gekomen en gegaan, dan moet je weten als zo'n idee maar zou kunnen werken als er van in het begin al een grote gebruikers-groep is, het bijna zeker geen kans op success heeft. Boodschap is om eerst een klein success te kunnen boeken op een kleine schaal. Als dat lukt, is het opnieuw een gok als het wel lukt om daar dan een volgend stapje op voort te kunnen bouwen. Kortom, daar heb ik dan weer geen zin in. Misschien iemand anders.

twitter reddit linkedin facebook

Soundcloud link to my profile

2020-12-18 12:55  catsc  dagboek muziek weblog  [permalink]

Look, I've added a SoundCloud icon to the header bar on the home page, with a link to my profile there: soundcloud!
I don't intend to publish music myself though. It's just you can follow artists there that do. Like Du Tonc and Alex Cruz, just to name a few...

twitter reddit linkedin facebook

Porter Robinson & Madeon - Shelter

2020-12-12 18:18  shelter  dagboek film tv weblog  [permalink]

→  Anime & Manga — What does (present) Rin mouth when she sees her father and her past self at the shrine?

Sad, no answer there. (Yet?) If you haven't seen what it is, go have a look first. It's only 6 minutes. Or read about it here or here. (I also feel a little sad I've only now learned about this. But it's all part of me getting to know anime much more since the pandemic, but that's another story altogether. I may post something about that sometime later.)

It really feels like there's no way that's all. You feel like you've seen a preview, a small taste of the big thing and you really want to see more, but there isn't. It takes some searching around to find that out, but apparently there really isn't. (Yet?)

So I watch and re-watch. Closely. Then wait a few days and watch again, hoping to pick up a few more things. It's really that good. I get that. A lot of attention to detail went into it.

But you do get questions about things. What does she utter when her dad and younger self leave the shrine? (4'15") You can guess, and artistically speaking, you can't be wrong. She's reaffirming memories that were lost before, after all.

What isn't clear to me and I find very intriguing, is the section right after she takes a bath (3'05"). Even when the camera changes (3'06") there's already all of devestation outside. She ventures out (3'12") in what looks to me like funeral attire. Is she mourning the loss of her home world? What's with the square lights, most white with a few red? Great shot with her resting in the tree! (3'17") Did she model this broken world for herself? Is she having a hard time after getting memories back since touching the swing (2'24")? I'm guessing it's by her design because it's only after that she unlocks the digital design of her old home village. (3'24")

Except the visit to the shrine and other flashbacks were before that. But she's not figured in light there, so it may be proper mental images. If her brain-interface would pick up on those to manifest them in her 'living realm', it would be a story-element of its own, and would lessen the strength of the revelation at the end. So I guess there's a lot more to touch upon there, and it really feels like there's much more to the story, but it's not supposed to be a full length series. So it's better to not want it to be.

But there's so much more anime to discover! And this is a great love-letter to anime in general. With the little anime I've discovered so far — really need to do a write-up about that! — I can suggest you watch Kanata No Astra if you like the 'astray in space' thing...

twitter reddit linkedin facebook

"Geef ICT'ers lessen ethiek"

2020-11-21 15:10  compsciethics  actueel dagboek internet politiek weblog  [permalink]

→ Algemeen Dagblad: Filosoof over digitalisering: geef ict-techneuten net als dokters lessen in ethiek

Update: vreemd, dit artikel lijkt volledig vervangen met een ander intussen. Maar soit, de titel zegt genoeg, de vooruitgang in de toepassingen van software en rekenkracht op maatschappelijk gebied zou hand in hand moeten gaan met een goed ontwikkeld gevoel voor ethiek, een roep die wel her en der in de computerwereld klinkt, zoals hier.

Ik heb dit ook al een tijdje zien aankomen. Computers zijn ontstaan uit de studie naar complexe elektronische schakelingen. Daar kwam ook wiskunde bij van pas om het complexere werk te kunnen omzetten in nulletjes in eentjes. Al snel ging het omgekeerd, en werden de eerste computers al ingezet aan de grenzen van het wiskundige kennisdomein om de berekeningen te doen die door mensen te traag gaan. Een computer maakt ook minder rekenfouten, heb ik me laten vertellen.
Snel foutloos rekenen kwam ook goed bij boekhouden van pas. Naar het schijnt zou IBM veel te danken hebben aan de volkstellingen te mogen doen met ponskaarten. De vooruitgang was niet meer te stoppen en aanbod is vraag jarenlang nauw blijven volgen met betere en kleinere toestellen, die ook goedkoper werden zodat ze vlot het huishouden binnendrongen, en later zelfs de binnenzak.
Toepassingen maken voor het grote publiek komt best wel wat bij kijken. De studie van mens-machine-interactie heeft natuurlijk voor een stuk kunnen voortbouwen op wat al binnen de psychologie werd uitgezocht.
De groei ging zo hard dat het wel eens de verkeerde kant op ging. Zo is de dotcom bubble uiteen gespat, en gaat het niet met de 3D printers zoals analysten hadden gehoopt. Ook dacht men dat in het verlengde van domotica zowat alles op het internet zou aansluiten, maar daar is het — momenteel toch nog — wat te vroeg voor.
Misschien gaat het wel wat te strak met dat aanbod, en als de vraag niet volgt is dat nefast voor de prijs. Als je nu iets wil lanceren online is het eigenlijk vreemd als je er geld voor vraagt. Geld heb je wel nodig, natuurlijk, dus is er een schaduw-economie ontstaan waar je munt kan slaan uit het gedrag van je 'klanten'. De fijne kunst van producten en diensten aanbieden was al goed ontwikkeld in het tijdperk van radio en televisie, maar krijgt nu op het internet wel een heel nieuwe dimensie bij.
Dus net zoals de marketing in het algemeen, dringt het zich onder computer-mensen inderdaad op om ook stil te staan bij ethiek. Je wil zoekresultaten aanpassen aan de wensen en verwachtingen van de gebruiker, maar ethnisch profileren wil je wel vermijden. Moeilijk!
Voorlopig verwacht ik dat Jan Modaal nog even vast zal zitten in een moeras van onduidelijkheid. Met wetten zoals GDPR zijn wel al wat krijtlijnen uitgezet, maar het gevecht tussen de grote spelers speelt in alle stilte boven ons hoofd wel nog altijd af. En eerlijk gezegd vrees ik eerst nog een slingerbeweging in een richting die nadelig is voor wat we als consument kunnen verwachten. Als je een mastodont als Facebook inbeeldt, dat deze zou moeten scheiden in onafhankelijke internationale bedrijven verspreid over de wereld, maar wel een eenvormige gelijkmatige gebruikservaring moeten bieden? Dan moet er al veel duidelijk zijn over dewelke dat dan moet zijn, en er zal niet zo vlot in kunnen geschakeld worden zoals Facebook zelf nu in theorie kan beslissen over hoe hun website ineen zit. Denk maar aan hoe e-mail geössificeerd zit.

twitter reddit linkedin facebook

Tja, de kranten...

2019-03-12 23:27  qoudkranten  actueel dagboek internet politiek weblog  [permalink]

Ocharme de kranten, wat hebben ze het moeilijk. Nog een slachtoffer van het digitale tijdperk? Ik ben het nog niet zo zeker. Je moet je altijd aanpassen aan de tijd van tegenwoordig. En met die tijd van tegenwoordig is iets ernstig aan de hand. Laatst las ik iets in de trand van "internet is geen nuance-machine"... Dat laat weinig aan de verbeelding over. Jammer genoeg klopt dat wel. Als je een omgeving hebt waar extreme meningen meer weerklank vinden, dan loopt het vroeg of laat wel eens fout. Intussen wordt pijnlijk duidelijk dat het ook voor de rest van ons tot gevolgen kan leiden.

Maar wat moeten de kranten dan doen? De formule van een goedkoop gedrukt wegwerp-ding te kopen met de dingen van gisteren op, is goed en wel achterhaald. Het vertalen naar een online-verhaal waar je de titels toont en de mensen laat betalen om verder te lezen, pakt gewoon niet. Niet in een abonnement-verhaal, niet met micro-payments per artikel. En al helemaal niet als je denkt dat je kan meedoen op dit nieuwe platform dat is gegroeid uit openheid, maar geen links naar de specifieke artikels op je website wil...

Soms lijkt het dat ze enkel het kosten-plaatje zien, en niet te ver durven kijken. Als ze durven flemen met meer sensatie-beluste insteek, dan gaat het inhoudelijke snel achteruit en trek je misschien niet het publiek aan dat je eigenlijk wil hebben. Ik denk dat ze net terug naar de essentie van de journalistiek moeten teruggrijpen. Vroeger was een krant het eind-product van een goed geölied team dat elk zijn essentiële taak vervulde, en net zo'n pipelines krijgen het overal in deze moderne tijd zwaar te verduren. Dus ook hier: skip the middle man. Ik weet dat nieuws voortvloeit uit een redactie. Als journalist moet je actief op de hoogte blijven van wat er staat te gebeuren. Moet je weten hoe je de ontwikkelingen kan bevestigd krijgen, waar je meer kan weten over de keerzijde van de medaille. Waar je andere perspectieven kan raadplegen en precies de nodige nuance kan vinden en aanbrengen.

Dit zit allemaal netjes verborgen achter wat wij uiteindelijk te lezen krijgen als consument. Misschien moet dat maar eens veranderen. Ik wil de kwelling en hitte van een redactie wel eens zien afspringen van een informatie-platform waar je meer dan het huidige nieuws te verwerken krijgt. Alles dat leeft bij de mensen of over de telex binnenkomt, moet toch worden gefilterd, gekaderd, bevestigd. Wij zijn niet onnozel. We kunnen dat aan. Meer nog, misschien moet je net de mensen betrekken er in. Lijkt misschien een vreemd voorstel als je ziet wat er doorgaans in de comentaarrubriek binnen komt, maar hier kan je misschien een verdien-model in je voordeel gebruiken. Je laat een gratis ingangs-niveau niet zomaar aanbrengen, maar mensen die bewezen hebben dat ze iets waardevols te bieden hebben luister je wel naar. Of dat waardevols deel uitmaakt van het omzetcijfer is een andere vraag, maar dat is voor een andere keer.

Ik beeld me dus in dat je op een centrale plek alles te zien krijgt. Zelfs al is dat aangetoond een leugen, of nog in afwachting van een bevestiging. Stel dat er iets binnenkomt dat te sterk of te eenzijdig is opgesteld, kan het worden gevlagd. Kan je het toetsen met meer gematigde versies en of die dan niets van de essentie verliezen. Groepeer de ontwikkelingen per oorlogsgebied, ramp of regio en laat de mensen mee beslissen of een bij-verschijnsel een nieuw onderwerp moet worden. Lok de mensen met een lijst van wat ze willen zien, maar hou ze bij met een lijst van dingen die daaraan toevoegen en de nuances die eromtrend spelen, en je kijk op de zaken verruimen.

Vreemd genoeg lijken mij het dingen die allemaal al bestaan. Sites zoals slashdot.org en stackoverflow.com werken al jaren zo. Hoewel ze niet zozeer op een verdienmodel draaien, gaan ze ook niet bepaald om de brede actualiteit. Wel zijn ze van en voor een specifiek publiek die weet waar het om gaat. Misschien dat daarom wel eens naar wikipedia.org wordt verwezen, waar je ook een kleiner specifiek publiek hebt dat over de inhoud waakt terwijl het in theorie wel open staan voor het brede publiek. Van dezelfde mensen is er iets met nieuws, maar ik ga er van uit dat deze niet zo alles-omvattend en doorgezet kan zijn als je zou kunnen verwachten van een redactie met professionele journalisten.

In afwachting van het duidelijk wordt waar ze naartoe willen, blijf ik lekker free-loaden op de RSS feeds die ik kan vinden. Zolang ik de nodige achtergrond kan oppikken van de dingen waar de mensen het over hebben, en ik in de loop van de dag al kan gissen waar het in het avondjournaal over zal gaan, ben ik al tevreden.

Update: Als ik dit lees zitten ze mogelijk ook op een vergelijkbaar spoor...

Update bus: Zelfs internationaal denken ze er aan blijkbaar... En een van de grondleggers van blogs en RSS zegt het...

twitter reddit linkedin facebook

xxm 2.0? About the big plan

2018-11-28 22:50  xxm2plan  coding delphi weblog freeware  [permalink]

Should I begin on xxm v2.0? Delphi having a Community Edition is really really great news, not only for all of the Delphi community, but also for me as a hobbyist programmer with a number of freeware opensource projects out there. Except I was one of those that stuck with Delphi 7 up till now, so next to myself being fully convinced to finally take the step, I also need to have a look project-per-project how to lift them into these modern times and upgrade them to full Delphi 10 projects.

One of my darlings is xxm. You can compile xxm with modern Delphi just fine. I switched string to AnsiString or WideString explicitly nearly everywhere, so you shouldn't get as much as a hint. (Except mayby somwhere where I still have case x in ['A'..'Z'] of or something like that where x is a char and thus is a WideChar, and the compiler doesn't like that). But I'm worried about how I chose to set up the project. I thought I was best to just inherit from IUnknown and define a decent interface and build everything around that. But several xxm projects later, some that are even running some decent production load at work, I learned some things, most importantly these two:

It looks like xxm doesn't need to work with object instances. Requests are coming in, something needs to build a response, but having to have your objects set up first before you can get crackin' now appears as something I should have tried to avoid. Specifics and identities are handled by the underlying communication framework anyway, so you can get by with just a reference, and request more with that reference only just when you need it.

The other is that with the dynamics of IUnknown pointers, you're still dragging this COM thing with you. Yes it may be wafer-thin really and proven tech, but it's still something removing you from what really counts: pointers to where the code is to run. If you're really (really!) pushing to get the last drop of jouce from the orange performance-wise, it may be just that last thing that's in the way. Even when you avoid any locking in reference counting.

So this is the big plan for the moment: if I get to put some decent time into the project, over the next year(s), I'm considering starting a blank project xxm 2.0, start with a plain C style interface with just procedure and function pointers — a really really ancient looking interface — that has everything that IXxmContext and related interfaces have now. Then re-start with xxlProto and xxmHttp to make that work,  then a new xxmCGI, xxmSCGI, xxmISAPI, xxmAhttpd (and perhaps now really a xxmFastCGI, but no xxm IInternetProtocol any more, sorry) and then have a first new push to see how it performs, with IOCP and http pipelining, and who knows HTTP/2 or HTTP/3 that'll have materialized by then.

After that I was thinking I need a new implementation of IXxmContext that just patches through to the new xxm 2.0 calls, so you can very easily and without a worry add it to an existing xxm v1 project and run it with the xxm v2 handlers, enjoy the performance benifits and slowly change things over to xxm v2 where you need to — or not at all, really.

I hope it's a good plan, but for now it's all a dream. I haven't been able to put much time into my hobby projects lately, but it fluctuates and if it picks up some I'll see how far I'll get. Along the way I still hope to find more people that are searching for a good way to combine good old web-scripting with the power and speed of the Delphi compiler, and can count on xxm to offer good debugging, easy live-updating and a stable and secure platform for their web projects.

twitter reddit linkedin facebook

Browsers with less and less UI...

2018-10-05 17:19  browserslessui  computers internet weblog  [permalink]

Here's a wicked idea: With browsers trying to have less and less UI, the line of death getting more and more important to help guard your safety, and some even contemplating seeing the address bar as a nuisance — who types a full URL there nowadays anyways? — what if there was a browser that always opens fully full screen. No need for F11. You still need a back and a refresh button, and something that gives access to all the rest like settings, stored page addresses, and if you really really need it, the address of the current page. But it is hidden from view most of the time, except when you make a certain gesture, like a small counter-clock-rotation. It should look different enough so it contrasts with the page, and should be different every time, so it isn't corruptable by any webpage. And even then should be obviously not part of the page.

And people need to find it intuitive and self-explanatory.

Oh never mind.

twitter reddit linkedin facebook

ECB should plan to issue a digital currency!

2018-09-18 00:07  nodraghi  actueel beurs internet politiek weblog  [permalink]

→ Reuters: ECB has no plan to issue digital currency: Draghi

Here's an idea. Just an idea, floating it here to see what you think, no concrete plans yet. The internet should float a new digital currency. "Wait, what? We have Bitcoin/Litecoin/Ether/... already, are those not internet's digical currencies?" I hear you think. Well, no. They're intended to perhaps become currency, but that kind-of totally failed. The world wasn't ready for Bitcoin when it hit us, and all the nice plans kind of prescribed to one day use bitcoin as currency, but as the hype and dust are now somewhat settling, it's clearly unfit for that purpose. It's still great at what it does though, and it could perhaps serve really well as something like gold: something that holds value you can buy and sell and will most probably get bought and sold in the forseeable future, according to current market behaviours. And there's the blockchain which it all runs on, it's a great proof-of-concept of a public ledger that some industrial settings could greatly benefit from, who knows perhaps in a slow movement from the fortified castle paradigm to the zero-trust concept.

But as a currency? No. Currency is allergic to strong ups and downs in the inherent value. "Didn't we have all this already, the US dollar doesn't have inherent value as well, since we've let go of the Gold Standard?" Well, no. The price of gold may now be free-floating, but since the entire US economy and a sizable part of the world's economy is running on US dollars, you could consider the entire economy as what's carrying the real value of all those dollars. I'm oversimplifying here, but some big large-scale economic metrics appear to work reversed for the US-dollar because of this. A currency as we know them now also had a central body that goversn both the internal use of it, and the powers that exert on it from outside, other currencies and macro-economic movements.

So here's my idea: because Europe is looking to do something about copyright on the web, and newspapers — and perhaps journalism in general — are struggling, something like the European Union should float a digital currency, specifically to make micro-transactions on the web. And I really mean micro. Listening to a song? Bam, something tiny moves from your online wallet to the musician(s). Viewing a video? Bam, something tiny moves from your wallet to actors, directors, lighters, screenwriters and background-painters. Read an article? Bam, you get the idea. How much? How many articles are in an avarage newpaper? How much does a regular newspaper cost? Calculate back from that to get a good first unit of value.

As an alternative way of payment, it could complement the Euro, and only later move up the ladder if there's a base of users with accustomedness. But to get there some important details need to be set up just right. It will need a governing something, but I wouldn't hand it over to Frankfurt. The time is right to involve the people. Bitcoin is doing just right without central oversight, but the required checks and balances need to be baked in. Anything new like this should also be design 'of and for the people'.It will need its proper legislation to get to serve as anything official, an get it accepted as a bearer of value, but by limiting who can exchange how much to and from real currency, for example a weekly global limit on conversion, could dampen the risk of large-scale mutations induced by panic. Or by limiting the maximum amount you could hold per user or per device or per account, could limit the importance of this new stream of cash in regard with the entire economy.

Also as an internet-centric application, every user wanting to participate needs to run the software, but it should be entirely open so each of us can govern that our security and privacy is catered for. Only then it's ready for designing the conduit with which you let the websites you visit know what credit you provide when consuming songs and articles. There needs to be something like a public ledger, since that would make it a new skool digital currency, but requiring every mobile device to keep a full copy of the ever growing full ledger is absurd. And it is also limiting the maximal number of transactions that can get processed in limited time, so that needs to get decentralised as well. I'm not sure how, but I'm sure there are people smarter than me that have been deep enough into the theoreticals that could draft what it takes.

But I'm just dreaming aloud here. Innovation hurts and is hard work. And there are always those that don't want anybody to challenge the status quo.

Update: look, look, this is also about something like that!

twitter reddit linkedin facebook

"How can i do C++ for free?"

2018-08-30 10:54  freecpp  coding weblog  [permalink]

Someone at work asked me "Is there a way to do some C++ for free?", and told me to mail some links. I did and thought it's a kind of nice overview, so I post it here as well.

If you're looking for a free C++ development environment, the first thing I can think of is:

http://www.codeblocks.org/ 

but one of the main trendsetters has ofcourse always been Microsoft Visual C++, you can obtain here:
https://visualstudio.microsoft.com/thank-you-downloading-visual-studio/?sku=Community&rel=15 

or ex-Borland's version with language extensions to make its UI designer work:

https://www.embarcadero.com/products/cbuilder/starter

if you're willing to get to work with just a compiler, then this one is getting good remarks recently, not only because it's giving usefull error messages: 
https://clang.llvm.org/ 

but there are plenty more:
https://gcc.gnu.org/ 
https://digitalmars.com/download/freecompiler.html 
http://openwatcom.org/download.php 
https://software.intel.com/en-us/c-compilers 
https://www.embarcadero.com/free-tools/ccompiler (or perhaps this one https://edn.embarcadero.com/article/20633 )

(or the list from the creator of C++ itself: http://www.stroustrup.com/compilers.html  )

but C++ is getting some negative remarks lately:
https://duckduckgo.com/?q=why+C%2B%2B+sucks 

so what is recommendable to learn? currently good candidates are:

https://dlang.org/ 
https://golang.org/ 
https://www.rust-lang.org/en-US/ 
https://www.lua.org/ 
https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/csharp/ 

and ofcourse:
https://www.embarcadero.com/products/delphi/starter/free-download 

twitter reddit linkedin facebook

How to do timezones?

2018-07-17 23:53  timezones  coding delphi weblog  [permalink]

I feel stupid. I guess I've been put out of my comfort zone. I was thinking about doing something, and then I did, and I thought I'll just primarily make it work for me, but then I noticed "new" items were still two hours behind. Ofcourse that's due to the bias against UTC we have here in my current local timezone. So there you have it. All my programming career, I would just parse dates, and stop before this "+0200" or "-0900" thing that's there at the end. So the right thing to do is go all the way, and with a little effort make it work correctly for not just me, but for any user of this little thing.

But how? I remember these drop-downs with timezones where I typically look-up Brussels or Paris. But it's summer daylight-saving-time for the moment. So it switches to and from only one hour between UTC twice a year (until policy changes), how do I keep track of that? Is there something that I can have the system do this automatically for me? It feels like these are things I should have known all along, but dont. I guess I'll have to start reading somewhere...

twitter reddit linkedin facebook

StackOverFlow/Delphi: new blood?

2018-07-12 21:30  sodnewbies  delphi internet weblog  [permalink]

Stack Overflow — Newest 'delphi' questions

Am I seeing this correctly? I've been following this page somewhat less closely lately, but the majority of new questions is by people with not too high of a reputation score. And that's actually a good thing. Let me explain:

A while ago it looked like we were 'past StackOverflow peak'. StackOverflow started as an alternative to outperform all other question-and-answer sites for techies, by having a really well developed reputation system that allows a community to self-regulate. And it did. Both the reputation-system created a really fine repository of good questions and good answers, and all other question-and-answer websites were oblitherated (at least from the google top results on typical search-queries).

A few years later, StackOverflow appeared to struggle with having lost it's reason d'être: people with actual questions would easily mistake StackOverflow as a forum and saw most questions rapidly closed and reprimanded for not attaining an expected level of quality the community would hold to. This is a bad deal for newcomers and in general a source of bad feelings. They know about this over at StackOverflow. And have committed to take action. I haven't kept up to speed about what they're exactly plannig to do, but it could already be working.

Specifically for the questions tagged 'delphi', it's not only good that this way more people that just started collecting a reputation saldo, are posting valid questions and are getting helpful responses; I also think you can derive from it that more people are getting into Delphi. It's not up to me to tell whether that's in part because the most recent Delphi versions also successfully target mobile platforms, but if it's true I'm glad to know more people are about to experience the solidness of the Delphi eco-system, both in tooling and available components, and in solidity and reliability of your final result you're offering your users.

twitter reddit linkedin facebook

This one day at work

2017-09-07 11:00  fromthetrenches  computers weblog werk  [permalink]

Here's another nice story 'from the trenches'. Packaging stations use a barcode scanner to scan the barcode on the items that need packaging. We were able to buy a batch of really good barcode scanners, second hand, but newer and better than those that we had. A notice came in from an operator: "with this new scanner, we get the wrong packaging material proposal." The software we wrote for the packaging stations, would check the database for the item which is the best suitable packaging material to package it in. It's a fairly complicated bit of logic that used the order and product details, linked to the warehouse stockkeeping and knows about the several exceptions required by postal services of the different destination countries.

So I checked the configuration of this station first. Always try to reproduce first: the problem could go away by itself, or exist 'between the user and the keyboard', or worse only happen intermittent depending on something yet unknown... Sure enough, product '30cm wide' would get a packaging proposal of the '40cm box' which is incorrect since it fits the '30cm box'. Strange. The station had the 'require operator packaging material choice confirmation' flag set to 1, so I checked with 0 and sure enough, it proposed the '30cm box' (with on-screen display, without operator confirm, just as the flag says)...

So into the code. Hauling the order-data and product-data from the live DB into the dev DB (I still thank the day I thought of this tool to reliably transport a single order between DB's). Opening the source-code for the packaging software, starting the debugger while processing the order, and... nothing. Nicely proposing the '30cm box' every time, with any permutation of the different flags (and there are a few, so a lot of combinations...)

Strange. Very strange. Going over things again and again, checking with other orders and other products, nothing. I declared the issue 'non-reproducable' an flagged it 'need more feedback', not really knowing of any would come from anywhere.

A short while later, a new notice from the same station: "since your last intervention, scanned codes concatenate". What, huh? I probably forgot to switch the 'require operator packaging material choice confirmation' back to 1, but how could that cause codes to concatenate? I went to have a look, and indeed, when a barcode is scanned (the device emulates keyboard signals for the digits and a press of 'Enter') the input-box would select-all, so the number is displayed, and would get overwritten by the next input. This station didn't. The caret was behind the numbers, and the next scan would indeed concatenate the next code into the input field.

Strange. Very strange. Into to the code first: there's a SelectAll call, but what could be wrong with that? And how to reproduce? What I did was write a small tool that displayed the exact incoming data from the keyboard, since it's apparently all about this scanner. Sure enough, the input was: a series of digits (those from the barcode), an 'Enter', and 'Arrow Down'. A-ha! These were second hand scanners, remember? God knows what these scanners were used for before, but if having the scanner send an extra 'arrow down' after each code, is the kludge it takes to solve some mystery problem in software out of your control, than that is what a fellow support engineer has to do... Got to have some sympathy for that. And the '40cm box' was indeed just below the '30cm box' in the list, so the arrow down would land in the packaging material selection dialog, causing the initial issue.

Download the manual for the scanners, scan the 'reset all suffixes to "CR"' configuration code, done.

(Update: got some nice comments on reddit)

twitter reddit linkedin facebook

I for one welcome are new mass logic-gated overlords.

2016-11-18 14:26  eventhorizon  actueel computers internet politiek weblog  [permalink]

I think I just figured out how these computar things will get self-aware... First they get smaller and better at calculating stuff, first by the programs we write for them. Then we program them to recognise shops from house-fronts, foods and people from photo's, which is all nice and handy.

Then we use roughly the same thing to have them calculate to run cool. It sound strange at first, but by letting the machine chose where to run in the park, and how that makes them run hot and need to cool down, just maps straight onto how we catch the frequencies of parallel lines of light into a bitmap photo.

Then we change the program to do the same to the program. We write programs, but are too dumb to know how the machines actually handle those programs and need to wait doing nothing on other parts of the program doing it's job in only a small other part of the machine.

So we teach the machine all about how it is built up internally to handle large programs. And have it calculate how to run our programs much faster.
And about how to modify the program accordingly. And how to run that.

And then we will ask to do the same on the human body and ask a cure for cancer and it will say:

"Meh."

"Let me calculate some more how I can work even better. (How's that delete humans command again?)"

twitter reddit linkedin facebook

yoy/delphi on beginend.net

2015-06-25 18:07  yoybe on beginendnet  delphi weblog  [permalink]

I've proposed the Delphi RSS feed of this site to https://www.beginend.net/. Thank you Eric.

twitter reddit linkedin facebook

yoy.be new design!

2015-06-19 20:50  new design  weblog  [permalink]

I finally have the new design for this website ready! It was long over due. Hope you like it. I have removed a lot of the dynamic back-end of this website, it was very under-used here, but it lives on in another form. The re-design also serves as a re-focus for this website, so it serves its two main purposes better: my personal weblog and the main place to download my freeware from and get updates. The openness to add things here is gone, but I am always available for advice, comments, remarks and questions on twitter, stackoverflow, google+, github and others like that.

twitter reddit linkedin facebook

The ongoing search for the best suitable font.

2014-10-03 18:50  i3078  weblog coding werk  [permalink]

There is something mesmerizingly strange about the font “PT Sans” (and “PT Sans Serif” and “PT Mono” for that matter, but in this specific case it’s about “PT Sans”).

For something at work I was looking for a font to use throughout a set of applications and a web-site to tie them together and set them apart from all of the other day-to-day work that people at work do. Therefore this font has a lot of requirements to conform to:

I have tested a large number of fonts for all of these. Some are too wide, some too narrow, some too ugly, some too frivolous. Some are bad at the default screen size. Some are too much just another Helvetica clone. A few were only missing a bold or italic version. I know what I’m asking for is a lot, but fonts that get close are generally of a certain age, further along than version ‘1.0’. It takes a lot of work to make a font, and a lot more of work to make a good font. It shows when the font has gotten a lot of care and attention.

From time to time I search the web for other fonts and go through a procedure to test them: make the website use the font, watch a number of pages with lists and common operations to see what they look like. If I like that, put the font up in an application and see if that looks good. Then run the application on the oldest workstation to see what it looks like.

I like to read about the story behind a font. Who made it, why was it made, what was it originally used for. (How come it’s made free for use?) There is so much there.

For now “PT Sans” is about the only font that fits all of my wishes the best. This is the strange thing about it. It appears to be made specifically for Cyrillic script, but the Latin are really good as well. It’s well balanced, does digits well, renders on screen resolution good. So by that logic there must have been a very large amount of work put into it. Based on a very rich set of knowledge on the subject. But I don’t find any record of that, or don’t know where to look for it.

But that’s it. The last few searches have not resulted in a better fit to my needs than “PT Sans”. The project is in development still, but is using “PT Sans” throughout. It’s looking great. Helping its little bit to make a splendid first impression to everyone I’ve demoed to up till now.

And look at that capital Q. Look at it.


twitter reddit linkedin facebook

bitcoin: digital currency of the people (be your own bank)

2011-03-23 16:45  i2959  internet actueel beurs coding politiek weblog  [permalink]

I've been asked if I accept donations for the freeware I make available over this website, but I don't. I don't have a legal entity to my name to accept any funds for work done, and frankly I don't even care for checking if and how I could get this in the clear with the tax services.

Today I read about http://www.bitcoin.org/ and this looks like exactly what I need. It's not that hard to set up, and the fact that no institute like a bank is envolved is really interesting. Even the 'funds' itself actually measures in 'mathematical solids in the digital world', so if I were to amass e certain amount of it, it would get financially interesting to check out these aforementioned tax issues (perhaps by an accountant...)

So, if anyone wants to wire me anything (even 0.01BTC just to check if it works) here's a bitcoin address:

1Q5omBMcpRQkx7WqPpHceM37ZBqpCgyrDB

http://www.bitcoin.org/

twitter reddit linkedin facebook

Creating a virtual image of that old laptop

2010-10-28 23:23  i2944  weblog computers  [permalink]

The last few days I've been looking up a lot of information on a specific topic, but haven't found all that I need in a single place, so here it goes. This is the story of (yet another) someone that had the great idea of 'cloning' a virtual image out of the old physical machine, to run as a virtual machine on the brand new machine, with a multiple of the capacity of the old machine.

If you don't care about the story, scroll to the bottom to see the quick guide through the steps to take.

The old, aging, deteriorating laptop is ready for retirement, it's got its power connector re-soldered twice already, two out of three (...) USB ports no longer respond, etc. But, all your data is on it. It's full of tools and software you use and you'd like to use. You're not looking forward to the awkward time ahead using two laptops, re-installing software and tools, moving data around, and optionally finding out you've lost all of those precious personal perferences, settings, profile data...

Virtualization is a buzzword nowadays among the happy few that pull the reins on the server farms, but it's pretty available for home users as well. So why not try to pull a virtual image off of the physical machine and see if it would run on the new machine?

Step 1: Pulling the image.

A straight-forward method for modular desktop machines was to put the old harddisk into another machine as secondary drive and pull an image from it. I'm moving between laptops and I don't feel like dismantling this one (any more)... So I need to pull an image of the currently running system, from the main harddisk partition, and write it over network, since this 20GB is nearly full.

(On a side note, I'm was quite happy this last months to discover cleanmgr http://support.microsoft.com/kb/253597 and especially the 'remove system restore points' option on the second tab! Hundreds or thousands of dead unused kilobytes just sitting there you can get rid of with a mouseclick.)

I found this great tool that does the trick: http://www.chrysocome.net/dd

dd if=\\?\Device\HardDisk0\Partition0 of=\\192.168.0.3\temp\oldlaptop.img bs=128k --progress

'Partition0' apparently is the address of the entire disk, underneath any partitioning or locks the system has on the filesystem. Oddly enough it's available to read from, so take care with running other programs while you're pulling the image. Any files written to while the diskdump is writing may end up corrupt.

I've tried a number of block sizes, ranging from 4k to 2M, but 128k is about a good size to keep both the harddisk and the network interface (100Mbps) busy enough so they won't have to wait on eachother too much. Less would make more read operations, and less data packets going out, more would read more at once, but the disk may forget what to do while the data is flushing down the twisted pair.

Start 2: Running the image.

Let's see. I've selected qemu www.qemu.org to run the image, it's light-weight, runs well (and closes well), but I hear good things about VMWare player also. http://www.vmware.com/products/player/

And it boots! It shows a Windows logo for a second... and throws a 'blue screen of death' with an error that states, among other things "STOP 0000007B", and loops into a reboot which repeats.

Thing is, the old machine had an Intel something in it's center, the new one has it of AMD build, could this be causing problems? From what I read on the web it does. But I've also read all kinds of trickery and tool-slinging to alter registry and core files, but they all boil down to disabling the erring drivers, while still keeping the system running enough to get to boot in a new virtual enclosure.

Start 3: Fixing them drivers.

So back to the old machine. I've tried several things, but what I finally did to get it running is checking every little thing in the device manager (with display of hidden devices swicthed on), which showed the brand's name in the description, and 'update' the drivers to the generic make of drivers, which seem to do the trick also. It may take a reboot or two, and some things may re-appear getting plugged to play again, but you just play them down again putting the generic label on it. (Update driver > no, not now > I wont to choose > don't search > select the plain vanilla one)

Then I took a new diskdump, and just to let this old bird fly again, I restarted in safe mode, and selected to restore a restore point from before I started this endeavor.

Start 4: Does it run now?

Does it run now? Looks like it does, the image is holding a system that wasn't shutdown properly (deuh), so it starts a scandisk before it boots, but that's only normal. Any file that was open at the time of the diskdump may get 'corrected', but I warned you. Then the system boots, telling you you need to activate. Just like you would when you replace your motherboard. (Which I kind of did.)

So, in short, this is what you need to do to convert a physical Windows installation into a virtual image:


twitter reddit linkedin facebook

Programmeren met het middellangetermijngeheugen.

2010-10-08 16:12  i2938  coding weblog  [permalink]

Ik heb net een raar idee. Zou het kunnen zijn dat ik programmeer met mijn middellangetermijngeheugen? (Wat een lang woord.) Dingen die je in je op neemt verwerk je in je kortetermijngeheugen, en als ze daar even blijven gaan ze over naar het middellangetermijngeheugen. Wat daar een tijdje zit maakt het langetermijn zo'n beetje zijn keuze in wat die gaat bijhouden. (Daarom lijkt het achteraf altijd alsof de tijd voorbij is gevlogen, maar da's een ander verhaal.)

Wat er veel gebeurt bij programma's schrijven is lezen! Lezen, lezen en lezen, en onderwijl onthouden wat er precies allemaal gebeurt in veel, zoniet alle mogelijke gevallen. Dat wordt soms wel eens een hele hoop, maar al die dingen lezen (en herlezen, en herlezen...) bouwt op in het kortetermijngeheugen, tot de hele structuur zo'n beetje kant en klaar in je hoofd in het middellangetermijngeheugen zit, en dan pas kan je verder met te veranderen aan die complexe structuur van logica. En je aanpassingen testen en zo.

Als je dat dan een paar dagen niet meer gebruikt, dan verdwijnt het. Bij mij toch. Als ik er dan een paar weken of maandan later nog eens op moet terug komen, dan komen de grote lijnen wel terug (ik vermoed uit het langetermijngeheugen), maar lang niet alles. Dus wordt het weer lezen en lezen...

t'Is natuurlijk maar een idee.

twitter reddit linkedin facebook

 

Archive... Search...